Anasta-logo

Intermitentni post

Intermitentni ili isprekidani dnevni post podrazumijeva vremenski obrazac jedenja sa ciklusima gdje se vrijeme uzimanja obroka izmjenjuje sa postom. To bi značilo da se obroci uzimaju kroz vremenski period od 8-10 sati dok se ostatak dana 14-16 sati ne uzima hrana već samo voda.

U periodu kad unosimo hranu organizam troši energiju za probavu i apsorpciju nutrijenata. U periodu posta ta energija se čuva i koristi za procese eliminacije, detoksikacije i autofagije.  Drugim riječima, ako kroz dan stalno unosimo hranu od buđenja do odlaska na spavanje, ne dozvoljavamo organizmu da započne proces reparacije stanica i eliminacije toksina jer je stalno zaposlen procesom probave.

Želudac je tada primoran zbog stalnog podražaja hranom lučiti kiselinu što posljedično može dovesti  (osobito uz stres) do pojave gastritisa, želučanog refluksa (GERB-a), čira na želucu ili karcinoma. Gušterača stalno proizvodi inzulin kao odgovor na konstantan dotok glukoze u krv što s vremenom može dovesti do inzulinske rezistencije  i pojave dijabetesa, pogotovo ako je hrana koja se unosi bogata složenim ugljikohidratima i mastima.  Svi organi uključeni u proces probave i apsorpcije nutrijenata rade prekomjerno kada se u organizam stalno unosi hrana i to tijelu predstavlja veliko energetsko opterećenje.

Intermitentni post - Anasta

Probava, asimilacija i eliminacija

Naše tijelo ima tri prirodne faze kroz koje prolazi probavni proces. To su probava, asimilacija i eliminacija.

Probavni procesi traju otprilike od 12 sati do 20 sati.

Procesi asimilacije traju otprilike od 20 sati do 4 sata ujutro.

Proces eliminacije traje od otprilike od 4 sata ujutro do 12 sati.

Najidealnije vrijeme za prvi obrok u danu bilo bi između 12-13 sati kada tijelo izađe iz faze eliminacije. Kada bismo unijeli obrok prije tog vremena kada je tijelo još u fazi eliminacije, probava bi bila usporena i eliminacija toksina poremećena.

To ima dvostruko negativan učinak na tijelo. Prvo, zbog poremećene probave hrana se neće učinkovito probaviti te će se stvarati više otpada i plinova u probavnom sustavu. Drugo, prekidanje procesa eliminacije dovodi do eliminacije manje količine toksina i metaboličkog otpada koji će zbog toga zaostajati u tijelu.

Rezultat svega je veća količina nakupljenog otpada u tijelu koji dovodi do pojave simptoma bolesti.

Kada jedemo samo u vremenskom razdoblju od 12-20 sati možemo primijetiti da nam je um bistriji i da imamo više energije početkom dana. Ne osjeća se prekomjerna glad, ne dolazi do napadaja gladi u toku dana i često prevelikog unosa hrane i prejedanja.

U razdoblju od 20-4 sata ujutro tijelo asimilira nutrijente koji su ušli u tijelo kroz dan i ugrađuje ih u stanice i tkiva.

Detoksikacija i eliminacija toksina

Nakon 4 sata ujutro započinje proces detoksikacije i eliminacije toksina. Često se ljudi bude oko 4 sata ujutro, ponekad s noćnom morom, tjeskobom ili nekim neugodnim osjećajem. Kako tijelo prelazi na procese detoksikacije i eliminacije, oslobođeni toksini i otpad iritiraju živce probavnog trakta što se očituje u buđenju i neugodnim simptomima.  Vrlo rijetko to noćno buđenje može potaknuti i jak osjećaj neutažive i neprirodne gladi što dovodi ljude do prejedenja u toku noći. To je veliki problem i znak je jake acidoze tijela, poremećenog rada probavnog sustava, ali i prisustva parazita u probavnom sustavu.

Da bi procesi detoksikacije i eliminacije toksina bili što učinkovitiji potrebno je tijelu dati dovoljno vremena i vitalne energije bez da tijelo opterećujemo probavom. Što je duže vrijeme koje tijelo troši za eliminaciju to će tijelo biti čišće i imati više energije.

Za vrijeme procesa eliminacije važno je piti veće količine destilirane ili izvorske vode s kojom će se kroz bubrege i kožu izbaciti oslobođeni toksini i metabolički otpad iz tijela.

Kakav treba biti prvi obrok?

Do prvog obroka u danu za koji je idealno da bude iza 12 sati najbolje je piti samo vodu.

Prvi obrok u danu trebao bi biti voćni, najbolje monoobrok nekog voća punog vode kao što su lubenice, dinje, citrusi, jagode, jabuke, kruške, grožđe. Na taj način tijelo se dodatno hidrira, opskrbljuje se energijom-jednostavnim ugljikohidratima-fruktozom i glukozom i svim ostalim nutrijentima koje tijelo treba (aminokiseline, masne kiseline, vlakna, vitamini, minerali). Takav obrok je lako i brzo probavljiv i minimalno energetski opterećuje tijelo.

Kombinacija intermitentnog posta i prirodne, čiste, žive biljne prehrane tijelu daje idealne uvjete za normalan rad i iscijeljenje. Prehrana koju čini voće, zelene lisnate salate, povrtno voće, male količine orašastih plodova i sjemenki idealna je i od prirode namijenjena prehrana za čovjeka kao živo biće.

Uz prirodnu, čistu, živu biljnu prehranu i provođenjem intermitentnog posta možemo sačuvati svoje zdravlje ili već narušeno zdravlje poboljšati i iscijeliti tijelo.

Imate li još dodatnih  pitanja? Želite li dobiti odgovore o svojim specifičnim zdravstvenim problemima ili bolestima? Za individualne konzultacije možete dogovoriti termin ovdje.

Za dodatnu motivaciju i podršku možete se pridružiti  FB grupi i mjesečnim izazovima ovdje.

Vaša Petra-Anasta!

Podijeli objavu